Home » Breedbeeld » Breed maar niet scherper?

Breed maar niet scherper?

Categorieën

Archieven

Vermeldingen verwijderd

2 mei 2018: Op verzoek is er op deze site een bericht en vermeldingen verwijderd. M.b.t. telefonie.

In de site zijn alle vermeldingen van de gewenste termen verwijderd inclusief de context.

Advertenties

Ook veel gehoord: het beeld wordt dan wel breder, maar ziet er dan minder scherp uit.

En inderdaad, kijkt u uitsluitend analoog via de kabel op een breedbeeldtelevisie, dan klopt dat. Het volledige PAL beeld heeft 576 lijnen*, in zowel 4:3 als 16:9. Het aantal beeldpunten is dus gelijk. Het beeld komt interlaced tot stand. Dat houdt in om en om de oneven lijnen en de even lijnen.
Om bij ontvangst op een 4:3 televisie te voorkomen dat in breedbeeld iedereen heel slank zou worden is er voor gekozen om het 16:9 beeld te comprimeren tot letterbox.Het 16:9 beeld op een 4:3 scherm heeft 432 lijnen. Geeft u dit ‘volbeeld’ weer op een 16:9 scherm dan blijven het 432 lijnen. PalPlus wordt sinds 2005 door de omroepen in Europa niet meer gebruikt.

Ontvangt u digitaal, via bijvoorbeeld schotel, kabel, internet of digitenne, dan wordt het verhaal anders. U kunt dan de ontvanger instellen op weergave in 16:9. Het volledige ontvangen SD-breedbeeld van 576 lijnen zal dan aan de tv worden doorgegeven. Met als resultaat een scherper beeld. Net zo scherp als u gewend bent van de “oude” 4:3 uitzendingen. Het beste beeld krijgt u via SCART met instelling op RGB.

Niet alle digitale systemen echter geven dezelfde scherpte. Dit heeft dan weer te maken met de mate van compressie van het signaal en de verticale oplossing die daardoor overblijft. Digitenne geeft in 16:9 een beter beeld dan analoge kabel, maar is van alle digitale platforms zichtbaar de minst scherpe. Maar op schermen tot 32 inch (82 cm) diagonaal is digitenne uitstekend te gebruiken. En een goed(koop) alternatief voor (analoge) kabeltv. Het kost namelijk slecht x80 9,00* per maand voor 23 tv en 19 radiozenders. Tot maximaal 3 ontvangers per abonnement. Meer kan, maar per 3, dus dan heeft u meerdere abonnementen.
Voor de prijs van digitale ontvangst via uw kabelbedrijf even bij hen informeren. Dit verschilt namelijk. Voor ontvangst via de schotel kunt u een abonnement nemen via Canaldigitaal. Film1 en Sport1 zijn daar niet automatisch bij inbegrepen overigens.

PAL is 576 lijnen; elke lijn bevat 625 beeldpunten. De beeldpunten zijn rechthoekig, niet vierkant. Een deel van de lijnen vallen echter buiten het beeld. Daarin zit o.a. het teletekstsignaal. Vandaar 576 zichtbare lijnen.
HD kan op meerdere manieren worden weergegeven. We gebruiken er 2 (tv-uitzendingen), nml.: 1080i en 720p. Zie ook hier.

*Laatst bijgewerkt: 9 nei 2011.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Let op de datum van een bericht!

U bent nu op de pagina met een individueel bericht. Om te voorkomen dat u (al te) oude informatie leest die misschien wel is achterhaald verzoek ik u wel op de datum van het bericht te letten.

Op de inhoud van berichten kan geen rechten ontleend worden.

Bij de links over België*

Hierboven vind u links van de Belgische publieke omroep V.R.T. Deze zenders zijn in de grensstreek met België gratis via DVB-T te krijgen. Eén en Canvas zijn ook via Digitenne abonnement in heel Nederland via de ether te krijgen en de diverse kabelnetten. De zender Eén+ is opgeheven t.b.v. het nieuwe derde net (Ketnet is apart gaan zenden). I.v.m. afspraken rondom het derde net is ook Ketnet+/Canvas+ stopgezet.
In België zijn de Belgische commercielen, v.a. 1 juli middels abonnement bij Telenet te krijgen, dus in Nederland niet via DVB-T te krijgen en derhalve ook niet in Nederland te ontvangen. Die zijn hier dus niet vermeld.

Bij de links onder Providers**

Rekam en Caiway zijn actief op een gezamenlijk kabelnet echter met verschillende digitale pakketten. Beiden bieden geen analoge tv-kanalen.
Meer info over beleid en waar de diverse providers actief zijn kunt u vinden op digitale kabeltelevisie.

%d bloggers liken dit: