Home » Uncategorized » 30 jaar kabeltelevisie

30 jaar kabeltelevisie

Categorieën

Archieven

Advertenties

Het is 30 jaar geleden dat bij ons de kabeltelevisie werd aangelegd. Toen gingen we maar liefst van 2 televisiezenders (Nederland 3 bestond nog niet) naar 6 ! Wat kwam er bij: (even uit m’n hoofd): ARD, ZDF, WDR en BRT 1 (helaas nog niet 2, want daar waren ook leuke programma’s.) Er kon alleen nog maar in de VHF band worden doorgegeven dus erg veel ruimte was er nog niet.

In de loop der jaren is er wel e.e.a. veranderd. De techniek verbeterde en de kabelaars konden ook de UHF band gaan gebruiken. Ca. 20 jaar geleden verschenen de eerste settop boxen/decoders, toen nog analoog versleuteld. O.a. voor Filmnet (2 kanalen) en enkele extra zenders (een stuk of 8) tegen extra betaling. En het aantal zenders breidde enorm uit, tot zo’n 40 analoog te ontvangen programma’s, digitaal was er toen nog niet. En daarom had men verzonnen ook de tussenband, de C-kanalen, op de kabel te gaan gebruiken. Dat gebied is in de ether gereserveerd voor diensten als leger e.d. Ook werd het radio aanbod uitgebreid met veel buitenlandse zenders als België, de BBC en Duitse zenders.

En dan nu kun je tot wel 150 tv en radiozenders via de kabel ontvangen, mits je óók over een digitale ontvanger beschikt. (Dat ouwe cablecript kastje kunt u wegdoen, die techniek bestaat niet meer. Evenals die van Mr. Zap. Ook die, digitale, techniek is inmiddels niet meer in gebruik).

Middels de reageer knop kunt u zelf bij dit bericht weetjes en feitjes toevoegen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Let op de datum van een bericht!

U bent nu op de pagina met een individueel bericht. Om te voorkomen dat u (al te) oude informatie leest die misschien wel is achterhaald verzoek ik u wel op de datum van het bericht te letten.

Op de inhoud van berichten kan geen rechten ontleend worden.

Bij de links over België*

Hierboven vind u links van de Belgische publieke omroep V.R.T. Deze zenders zijn in de grensstreek met België gratis via DVB-T te krijgen. Eén en Canvas zijn ook via Digitenne abonnement in heel Nederland via de ether te krijgen en de diverse kabelnetten. De zender Eén+ is opgeheven t.b.v. het nieuwe derde net (Ketnet is apart gaan zenden). I.v.m. afspraken rondom het derde net is ook Ketnet+/Canvas+ stopgezet.
In België zijn de Belgische commercielen, v.a. 1 juli middels abonnement bij Telenet te krijgen, dus in Nederland niet via DVB-T te krijgen en derhalve ook niet in Nederland te ontvangen. Die zijn hier dus niet vermeld.

Bij de links onder Providers**

Rekam en Caiway zijn actief op een gezamenlijk kabelnet echter met verschillende digitale pakketten. Beiden bieden geen analoge tv-kanalen.
Meer info over beleid en waar de diverse providers actief zijn kunt u vinden op digitale kabeltelevisie.

%d bloggers liken dit: