Home » Algemeen » Brand Leeuwarden begon in gaskachel

Brand Leeuwarden begon in gaskachel

Categorieën

Archieven

Advertenties

Zestien panden verwoest; drie ingestort; één dode man van 24; verdere uitbreiding uitgesloten vlgs brandweer; tegen drieën is electra en gas in de wijk afgesloten; drie gewonden.

De enorm grote brand in Leeuwarden op zaterdag begon met een steekvlam in de stofzuiger toen de kledingwinkel Freestyle na sluitingstijd gezogen werd, zo is te lezen op de website van omroep Friesland. De brand greep zo snel om zich heen dat de medewerkers vliegensvlug moesten vluchten.

Update 24 oktober. De brand is begonnen door een steekvlam bij het verwisselen van de gasfles van een kachel in de kledingwinkel. Hierdoor vatte de kleding in de zaak vlam en was er geen redden meer aan. Dit blijkt na onderzoek door de politie. Getuigen meldden eerder dat een stofzuiger de oorzaak was. Dit blijkt dus niet te kloppen.

Zestien panden verwoest, drie ingestort.

Inmiddels, het is nu zaterdagavond 23:53 uur, zijn 5 historische panden verwoest. Drie schijnen er al ingestort te zijn, dit is niet helemaal bevestigd. In deze panden waren 5 winkels en 11 appartementen gevestigd.
Rond 01:30 uur zijn zestien panden getroffen door de brand.

Eén dode.

Er is één bewoner omgekomen. Het betreft een man van 24 jaar. Deze was op het moment van de brand thuis in de woning boven de kledingwinkel waar de brand begon. Zijn lichaam is gevonden op de binnenplaats; hij is gestikt in de rook. De man belde nog met de brandweer, maar die kon hem niet meer bereiken in verband met de grote hevigheid van de brand en instortingsgevaar.

Ook enkele huisdieren zijn omgekomen.

De brand is om 0:08 uur nog niet onder controle. Inmiddels staat vast dat er ook asbest is vrijgekomen. Hierdoor is de cirkel van de afzetting vergroot.

Om 01:15 uur is bekend dat inmiddels zestien (!) panden door de brand verwoest zijn. Dit zijn vijf winkels en elf woningen.

Brand blijft bij 16 panden.

02.25 uur. De gemeente vermeld op de site dat de brandweer niet meer bevreesd is voor nog verdere uitbreiding. De brand is verder geenszins onder controle.

Electra en gas afgesloten.

Tegen 02:55 uur heeft Enexis het gas en de electriciteit in de omgeving van de brand afgesloten.

Op de website van gemeente Leeuwarden is een chronologisch verslag te lezen van ontwikkelingen rond de brand. Daar vindt u ook een overzicht van getroffen en bedreigde panden.

Geboortehuis Mata Hari verwoest.

Eén van de panden is het geboortehuis van spionne Mata Hari (meer info). Zij werd in 1876 geboren op het adres Kelders 33 als Margaretha Geertruida Zelle. Daar is nu, of beter was tot vandaag, de kapperszaak Hari Haarmode van kapper en gemeenteraadslid Wyb Feddema gevestigd. In de zaak waren allerlei unieke attributen van Mata Hari aanwezig zoals een origineel rapport en foto’s. Dit is allemaal verloren gegaan. De eigenaar van het pand kon op Omrop Fryslân nauwelijks een woord uitbrengen. Dit is een van de panden die totaal verloren is gegaan.

De brand is begonnen in het pand ernaast. Op nos.nl is een foto te zien van het moment dat de brand uitbrak.

Zondagochtend:

Eén dode, drie gewonden.

Bij de grote brand in het centrum van Leeuwarden zijn één dode (zie eerder) en drie gewonden gevallen, meldt omrop Fryslân. De brand is zondagochtend uit, maar af en toe moet de brandweer nog hier en daar even in actie komen. Verder blijkt er na metingen geen asbest vrijgekomen te zijn. In verband met instortingsgevaar blijft het gebied waarschijnlijk nog weken afgesloten, ook voor wandelaars.
De ravage is enorm.

Links:
de brand chronologisch op de website van de gemeente.
www.omropfryslan.nl.
Leeuwarder courant.

Bovenstaand bericht herzien 24 oktober 17:00 uur.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Let op de datum van een bericht!

U bent nu op de pagina met een individueel bericht. Om te voorkomen dat u (al te) oude informatie leest die misschien wel is achterhaald verzoek ik u wel op de datum van het bericht te letten.

Op de inhoud van berichten kan geen rechten ontleend worden.

Bij de links over België*

Hierboven vind u links van de Belgische publieke omroep V.R.T. Deze zenders zijn in de grensstreek met België gratis via DVB-T te krijgen. Eén en Canvas zijn ook via Digitenne abonnement in heel Nederland via de ether te krijgen en de diverse kabelnetten. De zender Eén+ is opgeheven t.b.v. het nieuwe derde net (Ketnet is apart gaan zenden). I.v.m. afspraken rondom het derde net is ook Ketnet+/Canvas+ stopgezet.
In België zijn de Belgische commercielen, v.a. 1 juli middels abonnement bij Telenet te krijgen, dus in Nederland niet via DVB-T te krijgen en derhalve ook niet in Nederland te ontvangen. Die zijn hier dus niet vermeld.

Bij de links onder Providers**

Rekam en Caiway zijn actief op een gezamenlijk kabelnet echter met verschillende digitale pakketten. Beiden bieden geen analoge tv-kanalen.
Meer info over beleid en waar de diverse providers actief zijn kunt u vinden op digitale kabeltelevisie.

%d bloggers liken dit: