Home » Algemeen » Zwarte Piet racistisch? VN doet onderzoek…

Zwarte Piet racistisch? VN doet onderzoek…

Categorieën

Archieven

Advertenties

De Verenigde Naties is een onderzoek gestart of Zwarte Piet racistisch is, meldt de Telegraaf op haar website. Lees het artikel ->

Tja, als het nou, pak ‘m beet, 30 jaar of korter geleden verzonnen was, die Zwarte Piet, dan zou ik ook mijn bedenkingen hebben. Maar het Sinterklaasfeest stamt al uit de 15de eeuw. Toen was Sint nog alleen. Rond 1850 kwam er één knecht bij. De Zwarte Piet. Dit stamt dus uit de tijd dat bedienden over het algemeen donker gekleurde mensen zijn. De helpers van Sint zijn dus een oude, cultureel bepaalde, traditie. En zeker heden ten dage geenszins bedoeld als uiting van racisme. Er zijn maar heel weinig Nederlanders, een ook donkere Nederlanders, die er op die manier tegen aan kijken.

Als de Zwarte Pieten Witte Pieten zouden worden kan je dat nu júist aanmerken als vorm van racisme. De Zwarte Piet vertegenwoordigd de diversiteit in de samenleving. Met Witte Pieten krijg ik er weer zo’n gevoel bij van een ‘blank’ feest, terwijl Sinterklaas van ons állemaal is. Ook van de nieuwe Nederlanders wat mij betreft.

Zo, dit moest er toch even uit.

Zie ook: Zwarte Piet onder vuur.

En verder: Het ware verhaal van Zwarte Piet (Telegraaf 21 oktober 2013)


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Let op de datum van een bericht!

U bent nu op de pagina met een individueel bericht. Om te voorkomen dat u (al te) oude informatie leest die misschien wel is achterhaald verzoek ik u wel op de datum van het bericht te letten.

Op de inhoud van berichten kan geen rechten ontleend worden.

Bij de links over België*

Hierboven vind u links van de Belgische publieke omroep V.R.T. Deze zenders zijn in de grensstreek met België gratis via DVB-T te krijgen. Eén en Canvas zijn ook via Digitenne abonnement in heel Nederland via de ether te krijgen en de diverse kabelnetten. De zender Eén+ is opgeheven t.b.v. het nieuwe derde net (Ketnet is apart gaan zenden). I.v.m. afspraken rondom het derde net is ook Ketnet+/Canvas+ stopgezet.
In België zijn de Belgische commercielen, v.a. 1 juli middels abonnement bij Telenet te krijgen, dus in Nederland niet via DVB-T te krijgen en derhalve ook niet in Nederland te ontvangen. Die zijn hier dus niet vermeld.

Bij de links onder Providers**

Rekam en Caiway zijn actief op een gezamenlijk kabelnet echter met verschillende digitale pakketten. Beiden bieden geen analoge tv-kanalen.
Meer info over beleid en waar de diverse providers actief zijn kunt u vinden op digitale kabeltelevisie.

%d bloggers liken dit: