Home » Algemeen » Vanaf 1 februari alleen nog IBAN rekeningnummers

Vanaf 1 februari alleen nog IBAN rekeningnummers

Categorieën

Archieven

Advertenties

Lees dit bericht helemaal !

Vanaf 1 februari* kan overboeken alleen nog naar IBAN rekeningnummers. De oude nummers van 9 cijfers kunnen dan niet meer gebruikt worden. Of in geval van de ‘oude’ postgironummers bij de ING zijn dat dan de 7 cijferige nummers of de speciale korte. Zoals 555 van giro 555 van de gezamenlijke hulporganisaties.
In dat laatste geval kunt u dan alleen geld overmaken indien u in de overboeking het nummer NL08INGB0000000555 invult.
Misschien moet de kreet dan maar gaan worden: Maak uw geld over op
NL08 – INGB – 7xnul, 555 (’t is maar een schot voor open doel…)

Tot en met 31 januari van dit jaar kunt u zowel het IBAN nummer als het klassieke rekeningnummer gebruiken voor een overboeking of betaling.

😯 hoe je v.a. 1 februari telefonisch (bv via 0900-0024 v.d. AbnAmro) moet overboeken is mij volstrekt onduidelijk. Er zijn nog mensen, zonder pc, die dat zo doen.

IBAN rekeningnummers vallen onder het Europese SEPA overboekings- en betalingsprotocol. De bestaande rekeningnummers zijn daarvoor niet toereikend.

Ieders bankrekeningnummer is straks aangevuld tot de 18 cijfers en letters. Het laatste deel is altijd je ‘oude’ nummer. Daarvoor nullen om het laatste deel 10 cijfers te maken. Ervoor nog de bankcode. NL voor (hoe kan het anders) Nederland. Dan een controlenummer van twee cijfers, met dit nummer is de juistheid van het rekeningnummer te controleren via een rekenmodel. Dan de bank in vier letters. Bv. INGB=ING bank, ABNA=ABN AMRO …

 • Via de automatische incasso hoeft u niks aan te passen. Het bedrijf dat het bedrag (regelmatig) bij u afboekt dient de rekeningnummers (hun eigen en die van u) aan te passen in hun administratie.
 • Heeft u zelf automatische overboekingen staan dan kan het wenselijk zijn deze aan te passen. Dit zou automatisch moeten gebeuren, maar even checken (deze maand) kan helemaal geen kwaad.
 • Criminelen maken momenteel misbruik van de invoering van IBAN. Ga dus NIET in op (links in) E-mails die van uw bank afkomstig zijn of lijken te zijn. Ga uitsluitend naar uw bank via uw favorieten.
 • Ga ook NIET in op telefonische informatie omtrent IBAN. Men vraagt dan, meestal na een heleboel andere vragen, ook nog even de inlogcodes zodat men ‘kan controleren of het inloggen ook nog goed werkt onder IBAN’. ❗ Uiteraard werkt inloggen met uw huidige pas of wachtwoord ook vanaf 1 februari nog steeds!
 • Ook middels de papieren acceptgiro kunt u alleen nog overboeken naar een IBAN nummer. Acceptgiro’s met het oude rekeningnummer worden niet meer verwerkt na januari.

Links:
Over Sepa
Over op IBAN (ook om uw IBAN te zien)

Heeft u geen IBAN maar wel het oude nummer? Zoek het nieuwe op via ibanbicservice.nl .

*UPDATE. Voor overboeken via internetbankieren is door de commissie van de E.U. uitstel verleend tot augustus. Tot die tijd kunt óók nog het oude 9- of 7-cijferige rekeningnummer invullen. (of de speciale doelen met 3 of 4 cijfers)
Op acceptgiro’s staat het IBAN-nummer vaak al voorgedrukt. Staat bij “van bankrekening (IBAN)” niks voorgedrukt dan wél uw IBAN invullen!

Advertenties

2 reacties

 1. Albert schreef:

  Met de saldolijn van de ing kun je nog steeds overboeken door als rekeningnr door het gedeelte na de code van de bank te gebruiken

  • Dick P. schreef:

   Albert,

   Dank voor deze informatie. Nergens op het internet is dit te vinden. Zelfs bij de ING telefonische inlichtingen wisten ze het niet. Wel vreemd dat alleen bij de saldolijn de bankcode weg gelaten kan worden. Ik weet dat het niet anders kan, maar toch.

   Gegroet Dick P.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Let op de datum van een bericht!

U bent nu op de pagina met een individueel bericht. Om te voorkomen dat u (al te) oude informatie leest die misschien wel is achterhaald verzoek ik u wel op de datum van het bericht te letten.

Op de inhoud van berichten kan geen rechten ontleend worden.

Bij de links over België*

Hierboven vind u links van de Belgische publieke omroep V.R.T. Deze zenders zijn in de grensstreek met België gratis via DVB-T te krijgen. Eén en Canvas zijn ook via Digitenne abonnement in heel Nederland via de ether te krijgen en de diverse kabelnetten. De zender Eén+ is opgeheven t.b.v. het nieuwe derde net (Ketnet is apart gaan zenden). I.v.m. afspraken rondom het derde net is ook Ketnet+/Canvas+ stopgezet.
In België zijn de Belgische commercielen, v.a. 1 juli middels abonnement bij Telenet te krijgen, dus in Nederland niet via DVB-T te krijgen en derhalve ook niet in Nederland te ontvangen. Die zijn hier dus niet vermeld.

Bij de links onder Providers**

Rekam en Caiway zijn actief op een gezamenlijk kabelnet echter met verschillende digitale pakketten. Beiden bieden geen analoge tv-kanalen.
Meer info over beleid en waar de diverse providers actief zijn kunt u vinden op digitale kabeltelevisie.

%d bloggers liken dit: