Home » Digitenne » Startschot Digitenne naar DVB-T2 HEVC

Startschot Digitenne naar DVB-T2 HEVC

Categorieën

Archieven

Vermeldingen verwijderd

2 mei 2018: Op verzoek is er op deze site een bericht en vermeldingen verwijderd. M.b.t. telefonie.

In de site zijn alle vermeldingen van de gewenste termen verwijderd inclusief de context.

Advertenties

KPN gaat Digitenne naar HD opwaarderen. Lees hier álle info hieromtrent.
Februari ’18: Nieuwe abonnee’s krijgen al de nieuwe ontvanger.
Maart ’18 t/m april ’19: KPN wisselt per regio de ontvangers en modules om voor de nieuwe ontvangers; dit gaat synchroon met ombouw zenderpark per regio.
Kijkt u alleen NPO/RPO dan zelf apparatuur aanpassen (info i.d. tekst).
Nu overzicht van niet en wel geschikte ontvangers voor de NPO zenders! 😉

Tekst laatst bewerkt: 23 oktober 2018:

22 juli: Eerste datum ombouw bekend
11 juli: EDPnet gooit handoek in de ring; 25 juni (alinea Ombouw zenderpark)

Datum omzetting Regio 1 (Groningen/Drenthe): 2 oktober .

17 oktober: maanden voor regio’s 2 t/m 4 bekend.

Kijkt u alleen de zenders van de publieke omroep zonder abonnement op Digitenne dan zult u zelf een geschikte ontvanger of TV (4K UHD) moeten aanschaffen. HD-televisies, tot zelfs zéér onlangs aangeschaft, zijn niet geschikt voor de ontvangst van het nieuwe DVB-T2 HEVC (H.265).

KPN heeft, na lange voorbereiding, het startschot gegeven voor de overgang van Digitenne in HD. Er is een infopagina online: https://www.kpn.com/digitennevernieuwt. Deze pagina is sinds begin april van NIEUWE INFO voorzien.
Zie verder ook deze pagina op het forum van KPN.

Daar is o.a. dit te lezen:

Nieuwe ontvanger

V.a. VANDAAG (1 februari) krijgen nieuwe abonnee’s de nieuwe tuner. Vooralsnog wordt er niet met insteekkaarten (CI+ module) gewerkt.

Omwisselen van ontvangers

KPN heeft 14 maanden gepland voor de hele operatie.
Van maart t/m april ’19 worden de tuners bij bestaande klanten omgewisseld. Dit gaat per regio. Zijn in de regio alle ontvangers omgewisseld dan wordt het zenderpark in die regio aangepast. Degenen die nu een insteekkaart hebben krijgen daarvoor in de plaats een tuner. De huidige tv is in de meeste gevallen namelijk niet geschikt voor het nieuwe systeem.
Eerst wordt de tuner bij klanten met een dvb-t huurtuner omgewisseld. Daarna de groep die nu nog eigen apparatuur heeft, die gaan dus nu ook huren. Als laatste komen de abonnee’s aan de beurt die een insteekkaart of huurtuner met opname hebben. Ook deze gaan naar de losse huurtuner die niet kan opnemen.

Voor de nieuwe klanten wordt alleen een HDMI kabel meegeleverd. Bestaande klanten krijgen ook nog een cinch -> SCART kabel (uw tv zal hiermee NIET meer AUTOMATISCH naar de SCART-ingang schakelen.)

Geen nieuwe zenders

Tijdens de ombouwfase worden er geen zenderwijzigingen uitgevoerd. Het eerstvolgende moment voor zenderwijzigingen is dan 1 juli 2019.

Geen smartcard meer

Het nieuwe Digitenne kent geen smartcard. Je kunt het hele pakket dus alleen krijgen i.c.m. de huurontvanger van KPN. De decoders hebben elk een unieke ingebouwde code waarop je het abonnement ontvangt. Met een eigen tuner (mits die DVB-T2 H.265 HEVC heeft) kun je alleen nog de publieke omroep ontvangen.

Geen module

Er is, omdat er weinig TV’s in gebruik zijn voor Digitenne die geschikt zijn voor DVB-T2 H.265 HEVC, gekozen om vooralsnog geen module (insteekkaart) meer te leveren/ondersteunen.
Dit kan in de toekomst veranderen. Maar ook deze module zal dan géén losse smartcard meer bevatten (en kan dus ook niet in eigen ontvanger geschoven).

Voor gebruikers die nu een kooptuner of koop-insteekkaart hebben en daar dus geen € 5 p/m voor betalen: het kan niet anders dan nu dus de huurtuner te gaan gebruiken. U gaat daar dan (ook) € 5 p/m voor betalen.

Het apparaat/technische gegevens

De nieuwe ontvanger is de ZXV7200 van ZTE. (23-10-18: Er is/komt ook de RBX2800 van Rebox maar die wordt vooralsnog niet geleverd bij omruil/nieuwe uitlevering)
De aansluitingen die KPN gebruikt zijn: video out (cinch), audio out (cinch) en HDMI. De LAN en USB aansluitingen worden niet gebruikt. Er is geen optical audio out aanwezig.  Dolby uitvoer is via HDMI. (in dat geval dient u over een HTS met HDMI IN en OUT te beschikken)
Opnemen is niet mogelijk. Aangezien een eigen ontvanger niet meer mogelijk is, bv VU+, is opnemen geheel geen optie bij Digitenne. Op de video/audio-out zou wel nog een dvd of vhs recorder kunnen. Maar deze beide systemen worden helaas niet meer geproduceerd.

U kunt de bestaande antenne blijven gebruiken.

Het menu is Nederlands, maar ook op Engels te zetten.

Klik hier voor uitleg van de nieuwe ontvanger (afst.bed.; functies). (html)
Gegevens van de ZXV7200 (pdf)

Ombouw zenderpark

Vooruitlopend op de ombouw per regio begint KPN in maart in de eerste regio met het omwisselen van de ontvangers. In oktober schakelt de eerste regio (Groningen en Drenthe) om naar de nieuwe norm; DVB-T gaat daar dan uit de lucht. Dit proces van omwisselen en ombouw loopt tot medio april 2019. Dan zou de operatie voltooid moeten zijn.
Na ombouw in een regio zijn de zenders alleen nog met DVB-T2 HEVC ondersteunde apparatuur te ontvangen. Voor Digitenne-abonnee’s dan natuurlijk geen punt meer, maar als je met eigen apparaat alleen NPO/RPO kijkt zul je dit zelf moeten aanpassen. D.m.v. los FTA ontvangertje voor DVB-T2 H.265 HEVC HD(kwaliteit) of de aanschaf van een 4K UHD televisie; ook daar zit zo’n ontvanger in (let op dat ie DVB-T2 HEVC heeft; dat hebben ze niet allemaal). De zenders (1 t/m 28) zullen dan direct HD beschikbaar zijn. 29 t/m 32 blijven vooralsnog SD. (betr. zenders zijn bij KPN i-tv ook in resp. HD en SD kwaliteit)
April 2019 wordt dan geheel in DVB-T2 H.265 HEVC HD uitgezonden.

VolkerWessels doet ombouw en beheer in opdracht van KPN. (Mediamagazine)

Lees ook: Alle zenders naar HD kwaliteit. (Mediamagazine)
NOOT: KPN heeft geen licentie/mogelijkheid om Ketnet en MvH in HD door te geven.

Kan ik mijn huidige televisie blijven gebruiken?

Ja, dat kan. KPN gaat alle abonnee’s voorzien van nieuwe ontvangers. Hierdoor wordt de ontvangst in je tv niet meer gebruikt. Modules zijn er vooralsnog niet. Dus als je een met HDMI hebt is je tv geschikt. Voor TV’s zonder HDMI (met SCART dus) wordt een verloopkabel meegeleverd.

Kijk je nu zonder abonnement naar alleen NPO 1,2, 3 en regionaal dan ben je met een 4K UHD toestel al geschikt. Alleen deze hebben HEVC aan boord waar de nieuwe uitzendingen van voorzien zijn. Na de ombouw van de zenders in jouw regio hoef je alleen even opnieuw te scannen.
Voor ieder ander type TV zul je zelf een nieuw ontvangertje moeten aanschaffen als de zenders in jouw regio zijn omgebouwd. Er zijn diverse ontvangertjes van zo’n € 50 tot € 70 te krijgen. Dat scheelt t.o.v. een 4K UHD tv kopen. Let er op dat ze geschikt zijn voor HEVC. Zie ook het overzicht op deze site!

Samenvatting

FAQ:
Niet mogelijk:
Eigen ontvanger i.c.m. abonnement; opnemen

Wel mogelijk:
Live kijken; evt. tv met SCART nog aan te sluiten met verloopkabel v.a. tulp-aansluitingen ontvanger

Wilt u kunnen opnemen en is ether televisie de enige mogelijkheid, indien er geen coaxkabel of te langzame DSL is, dan is overstappen naar Canaldigitaal of Joyne (schotelproviders) de enige optie.

Prijs van het abonnement

Die blijft ongewijzigd. € 15,50 inclusief 1 ontvanger. Tot max. 2 aanvullende ontvangers € 5 p/s p/m. Dit laatste geldt ook voor klanten die nu eigen kooptuners gebruiken waar nog geen extra kosten aan zitten.

EDPnet en Stipte (vh Scarlet) nog onzeker

(11 juli ’18) EDPnet heeft bekend gemaakt te stoppen met het goedkope jaarabonnement voor Digitenne. Hierbij lever(d)en ze alleen een module en smartcard. Zodat de ontvanger het pakkie an van de klant was. Aangezien het nieuwe systeem zonder smartcard werkt kan EDPnet het niet meer onder deze voorwaarden blijven aanbieden en stoppen ze er mee.

(1 feb. ’18) Wat EDPnet gaat doen is nog onbekend. Zij leveren Digitenne heel goedkoop omdat ze juist géén losse ontvanger maar alleen een module (insteekkaart) gebruiken. En dat kan vooralsnog niet meer.
Reactie EDPnet (2-feb.): voor ons verandert er niets. Wij blijven de module leveren.
noot redactie: ze zullen dan minstens de huidige module, die CI zijn en Conax, moeten gaan wisselen voor CI+ en Irdeto. En hun klanten informeren dat hun huidige HD-tv niet de nieuwe uitzendtechniek ondersteunt. Met hun huidige houding gaat EDPnet zich heel wat klachten en problemen op de hals halen. Ten koste van hun klanten.

Ook Stipte (vh Scarlet) heeft nog niks van zich laten horen.

Advertenties

3 reacties

 1. Anne Van den Bos schreef:

  Vandaag de nieuwe digitenne box opgehaald. Nadat ik alles heb aangesloten geen beeld en op het digi-kastje alleen 8888.voor mij geen tv kijken dus en het oudenkastje terug naar KPN.

  • petergv schreef:

   Hoi, Anne.
   Het nieuwe kastje laat je tv niet meer automatisch naar de juiste ingang (hdmi of scart) schakelen.
   “geen beeld”: zet dus je tv op de juiste ingang waar de ontvanger op zit. Scart of HDMI ingang. Dit doe je met de eigen afst.bed. van de tv.

   8888: De ontvanger geeft het opstartscherm om o.a. de zenders in te laden. Zodra je de tv op de juiste ingang hebt gezet zul je dit zien.

   Meld je aan bij het kpn-forum. Op de sub “digitenne” kun je deze info inmiddels vinden of zelf een vraag stellen.
   forum.kpn.com

 2. […] Startschot Digitenne… op Uitrol Digitenne verder bekend… […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Sportevenementen zomer 2018

Formule 1 tot en met 23 november

Let op de datum van een bericht!

U bent nu op de pagina met een individueel bericht. Om te voorkomen dat u (al te) oude informatie leest die misschien wel is achterhaald verzoek ik u wel op de datum van het bericht te letten.

Op de inhoud van berichten kan geen rechten ontleend worden.

Bij de links over België*

Hierboven vind u links van de Belgische publieke omroep V.R.T. Deze zenders zijn in de grensstreek met België gratis via DVB-T te krijgen. Eén en Canvas zijn ook via Digitenne abonnement in heel Nederland via de ether te krijgen en de diverse kabelnetten. De zender Eén+ is opgeheven t.b.v. het nieuwe derde net (Ketnet is apart gaan zenden). I.v.m. afspraken rondom het derde net is ook Ketnet+/Canvas+ stopgezet.
In België zijn de Belgische commercielen, v.a. 1 juli middels abonnement bij Telenet te krijgen, dus in Nederland niet via DVB-T te krijgen en derhalve ook niet in Nederland te ontvangen. Die zijn hier dus niet vermeld.

Bij de links onder Providers**

Rekam en Caiway zijn actief op een gezamenlijk kabelnet echter met verschillende digitale pakketten. Beiden bieden geen analoge tv-kanalen.
Meer info over beleid en waar de diverse providers actief zijn kunt u vinden op digitale kabeltelevisie.

%d bloggers liken dit: