Home » Mogelijkheden met je telefoon thuis

Mogelijkheden met je telefoon thuis

Pagina overzicht

Advertenties

(laatst aangepast: 3 november 2017; alinea SMS)

Je kunt met je telefoon thuis, zoals bekend, meer dan alleen bellen en gebeld worden. Om beter bereikbaar te zijn is er ook voicemail en kun je je nummer op diverse manieren (laten) doorschakelen.

DOORSCHAKELEN

(Bij KPN is het v.a. 1 juli 2016 niet meer mogelijk internationaal door te schakelen op een VoIP lijn. Met PSTN, analoge lijn, en ISDN is het nog wel mogelijk.
Per 1 september 2019 worden de ISDN 1 en 2 lijnen stopgezet. U krijgt een aanbod van uw provider voor een andere telefoonoplossing.)

Er zijn 3 manieren om je telefoon door te schakelen.
(Gebruik bij ISDN 210, 610, 670! En bij ISDN kan alleen het nummer wat meegezonden wordt voor nummerweergave bij de ontvanger doorgeschakeld worden.)

  1. Direct (✽21), waarbij je telefoon thuis niet overgaat maar het gesprek direct doorgeschakeld wordt naar het gekozen nummer. Dit is niet gratis; je betaalt zelf de doorgeschakelde gesprekskosten.
  2. Met vertraging (✽61). De telefoon gaat dan thuis eerst 4 x over en wordt dan pas doorgeschakeld. Dit is handig als je nog familieleden thuis hebt. Heb je VoIP dan kun je het aantal keren overgaan instellen via de persoonlijke pagina bij je provider.
  3. Bij in gesprek / niet bereikbaar. Dat deze bestaat, ook op de pstn-lijn, is minder bekend. Dit doe je vanaf je toestel met ✽67. Deze instelling is sowieso handig om aan te hebben, want dan blijf je bereikbaar als je aansluiting (bij VOIP), even niet werkt.
    Bij een telefoonaansluiting van kpn met internet (telefoon op het modem aangesloten) is deze instelling gelijk aan ✽61 😉 Heb je dan vertraagd doorschakelen in gebruik dan wordt naar datzelfde nummer/voicemail ook doorgeschakeld bij in gesprek.

Wat toets je in?
Voor direct doorschakelen bij de meeste providers ✽21✽nummer#, niet vergeten verbinding met de centrale te maken (kiestoon). Uitzetten met #21#. Bij XS4ALL zet je ✽# vóór álle codes, ook de uitschakelcode en ook voor 1233 voor je voicemail (dus ✽#1233).

Met vertraging. Toets in ✽61✽nummer# of bij XS4ALL ✽#✽61✽nummer#. UItzetten resp. #61# of ✽##61#.

Voor in gesprek / niet bereikbaar geldt hetzelfde maar dan met 67.

Op de vaste lijn (VOIP, ISDN, PSTN) kun je ook voicemail gebruiken. Dat is een soort antwoordapparaat in de centrale van de provider. Ook dat kun je bij KPN instellen met bovenstaande codes. Gebruik dan voor het nummer 0842333.

Kijk even op de website van je provider hoe je het bij jouw in kunt stellen !

WISSELGESPREK

Voor de vaste telefoon is deze dienst alleen beschikbaar op de ouderwetse analoge PSTN lijn ookwel POTS genoemd. Aan en uit te zetten via de kpn klantenservice 0800-0402. De dienst is gratis. (faq wisselgesprek mobiel en vast)
Met wisselgesprek kunt u tijdens een gesprek een tweede gesprek in ontvangst nemen. Met de flashtoets kun dan aannemen en wisselen tussen de 2 gesprekspartners.

Als alternatief op internet+bellen(+televisie) kun je ‘doorschakelen bij in gesprek’ gebruiken. Bv. naar je mobiele nummer.

ANONIEM BELLEN

Anoniem bellen met een huistelefoon.
Sinds 10 augustus 1998 hebben we nummerweergave op de huislijn, zie onder. De ontvanger ziet je nummer nog voordat deze de telefoon opneemt.
Soms wil je dat echter niet. Vanaf je huistelefoon typ je dan ✽31✽ voor het telefoonnummer. Voor dat gesprek ziet de ontvanger je nummer dan niet. ✽31✽ blokkeert per gesprek. Je kunt natuurlijk ook bep. nummers in je lijst zetten met ✽31✽ ervoor!
Altijd anoniem bellen v.a. je huistelefoon.
Bij Siemens Gigaset telefoons (en ook wel andere merken) kun je een netnummer van een voorkeuzenetwerk instellen. Daar zet men met een analoge lijn bv. het 16## nummer van de provider in. Maar daar kan je natuurlijk ook ✽31✽ inzetten. Je kunt dan (ook) uitzonderingen instellen.

Blokkeren van anonieme nummers is bij Ziggo mogelijk. Die kunnen je dan niet meer bellen. Zie hier. LET OP. Ook instanties, monteurs, bezorgers, familie met afgeschermd nummer e.d. kunnen je dan ook niet meer bellen!

Anoniem bellen met een mobiel.
Bij een mobiel zet je #31# voor het nummer. De ontvanger ziet dan voor dat gesprek je nummer niet.
Altijd anoniem bellen kun je op je mobiel instellen in het menu. Zie evt. de gebruiksaanwijzing.

Meer / andere info over nummerweergave klik hier.

Woorden/termenlijst.

Nuttige informatie over (het gebruik van) het alarmnummer.

NUMMERWEERGAVE

KPN is de enige provider die werkt met nummerweergave op basis van DTMF techniek. Alleen met in Nederland gekochte telefoons kan de werking gegarandeerd worden. FSK techniek is de internationale standaard. Werkt de nummerweergave van je toestel niet op een KPN aansluiting zal er waarschijnlijk een DTMF -> FSK -> DTMF converter tussen moeten.
Oudere DECT telefoons van PTT Telecom of ook nog KPN Telecom werken uitsluitend met DTMF. Sluit u die aan op een andere Nederlandse provider, dan werkt ook de nummerweergave niet. Ook dan zo’n converter aanschaffen. Of een nieuw toestel want het is dan wel een oudje 😉 .
Meer info over dit onderwerp, klik hier .
Over de FSK en DTMF protocollen, klik hier.

Nummerweergave op vaste analoge lijn PSTN kost €1,26* (incl. BTW) p/m.
Via Internet en bellen of Alles in 1: gratis

*Prijsniveau 2016

SMS op de vaste lijn

KPN heeft de mogelijkheid om via haar netwerk smsberichten te versturen en ontvangen. Je dient je telefoon dan dus via KPN te hebben. (deze dienst werkt overigens heel rammelend)

Nog een mogelijkheid voor sms op de vaste lijn

Alle aansluitingen ongeacht provider en in tekst middels abonnement op dienst smsanaloog bij Orcagroup.
Dit is in maart 2003 gestart, toen KPN nog de enige was met vaste aansluiting en veel mensen nog geen GSM hadden.
De dienst sms op vaste lijn is alleen bij KPN sedert 2014 middels abonnement op smsanaloog bij elke provider beschikbaar. Heeft u uw vaste telefoon bij een andere provider dan kunt u geen (gesproken) sms ontvangen of een sms versturen.
Een stukje geschiedenis bij bellen.com: KPN met sms via vaste telefoon.

Deze dienst is per 1 juli 2014 overgenomen door OrcaGroup (zie ook persbericht KPN). Een abonnement is beschikbaar voor particulieren en bedrijven. Wordt veelal gebruikt voor alarmmeldingen (van beveiligingssystemen).
Zie ook smsanaloog.nl. Ook voor abonnement “dienst sms vaste lijn”.

CARRIER (PRE) SELECT

Op je vaste analoge lijn is het mogelijk via een andere provider te bellen. (Dat kan ook via de digitale lijn vaak i.c.m. tv en internet maar dat werkt anders.)
Als je je aanmeldt bij een dienst die CS aanbiedt, dan bel je door een 16xx code voor elk uitgaand telefoonnummer te kiezen. Dat kun je vaak voorprogrammeren in je toestel  bijvoorbeeld. Stel dan wel deze uitzonderingen in. Nummers die beginnen met 09, 08 dien je zonder voorkiescode te bellen.
Sommige aanbieders bieden hun dienst aan via CPS, Carrier Pre Select. Hierbij hoef je geen code voor de nummers in te geven. Ze worden automatisch gerouteerd via de CS provider, uitgezonderd de 09 en 08 nummers.
In deze laatste situatie (CPS) kan het voorkomen dat je provider storing heeft. Door 1655 voor een telefoonnummer te zetten bel je dan alsnog via KPN.
Zie ook deze informatie bij KPN over CPS.

Telefoonweetjes.

Hier nog wat aardige telefoonweetjes.

  • In 1974 wordt de eerste druktoetstelefoon voor toonkiezen (DTMF) geïntroduceerd. Het is een aangepaste versie van de T65, waarbij het draaischijfsysteem (=pulskiezen) vervangen is door druktoetsen. Centrales worden gefaseerd vernieuwd.
  • Op 10 oktober 1995 werd een nieuw 10-cijferig nummerstelsel ingevoerd. Onder de naam Operatie Decibel.
  • Op 10 augustus 1998 werd nummerweergave op de vaste telefoon ingevoerd. Dit kon al veel eerder, maar er was jarenlang gesteggel over privacy.
  • In het jaar 2003 kwam bellen via internet, voip. Nadeel dat je bij stroomuitval niet met je vaste telefoon kunt bellen. Maar met een draadloos (dect) toestel kan dat dan sowieso niet.
  • Volledige geschiedenis, klik hier.

Opzoeken:
Telefoongids KPN/Gouden Gids.
gevonden.cc (op nummer zoeken oa).
netnummer.net (Ned. netnummers opzoeken).
Nummerzoeker.com .
Zoekopnummer.nl .
Telefoonboek.nl (ook op nummer zoeken)
Infonummers bestaan ook (nog). Deze zijn niet gratis: ca. € 1.00 per minuut:
1888 KPN , 1850 (1850 B.V.), 020 262 1789 (lokaal tarief), 1870 (Bel1870),

Handige links:
Marketing blokkeren .
Landnummers/satelliettelefoon .
Van wie is het 0800 / 0900 nummer? .
Keuzemenu KPN klantenservice (0800-0402) .
Zoek het nummer achter het 0900 nummer .
Carrier (Pre)select en Wholesale .
Telefoonmuseum .
Dutch Telecom (wordpress collega site)
Puls naar Toon . Om een draaischijftelefoon op de Phone-aansluiting van je modem te gebruiken.
Aansluitfactor . Het maximaal aantal toestellen op de aansluiting. Een DECT telt als één toestel.
Bellen met 112.

Mogelijke storingen.

Ben je na wisselen provider niet meer bereikbaar behalve voor klanten van hetzelfde bedrijf? Vraag dan naar “het vlaggetje in de routing”. Zie ook dit topic op het forum van Ziggo.

Mobiel: nummer achterhalen. “Bel” met betreffende simkaart ✽149#. ✽#61# geeft  status voicemail incl. tel. nr.

Vodafone ✽#100# voor je nummer.

Advertenties
Aan deze informatie kunnen geen rechten ontleend worden.
%d bloggers liken dit: